Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Κομμάτια της ιστορίας μας…(2)

ΘΩΜΑΣ ΑΡΦΑΡΑΣ: Ο ΦΑΝΕΝΌΣ ΑΘΛΗΤΗΣ
Ο Θωμάς Αρφαράς γεννήθηκε στις Φανες το έτος 1910.

Γιος του Νικολάου Αρφαρά. Παντρεύτηκε δυο φορές αφού η πρώτη του γυναίκα, πέθανε στην γέννα. πέθανε το 1951 με δραματικό τρόπο. Όπως μας διηγήθηκε ο γιος του Νίκος, τα πρώτα μετά την απελευθέρωση χρόνια ήτανε πολύ δύσκολα και πολύς κόσμος για να βγάλει τα προς το ζειν έκανε διάφορες δουλειές.

Ο Θωμάς Αρφαράς εκτός του ότι καλλιεργούσε τη γη, - όσπρια, δημητριακά, καπνό -, μάζευε και παλιά σίδερα τα οποία πουλούσε και συμπλήρωνε το εισόδημα του.

Στην περιοχή των Φανών – όπως και σε πολλά άλλα μέρη – υπήρχαν διάσπαρτα υλικά απομεινάρια του πολέμου.

Το έτος 1951 πήγε με τον γιο του Νίκο να φορτώσει τα παλιοσίδερα για να τα πουλήσει στον έμπορα. Απομακρύνθηκε από το σημείο όπου είχε αποθηκεύσει την «πραμάτεια» του λέγοντας στο γιο του ότι πάει να φέρει «κάτι» που είχε βρει την προηγούμενη ημέρα. Αργούσε όμως να γυρίσει και ο γιος του πήγε προς αναζήτηση του.

Όπως μας διηγείται ο Νίκος Αρφαράς, καθώς έψαχνε για τον πατέρα του, άκουσε μια δυνατή έκρηξη…Ξύπνησε στο νοσοκομείο!! Η οβίδα την οποία «σκάλιζε» ο πατέρας του έσκασε και είχε σαν αποτέλεσμα τον διαμελισμό του Θωμά Αρφαρά και τον βαρύτατο τραυματισμό του γιου του ο οποίος για ένα μεγάλο διάστημα έμεινε τυφλός.

Ο Αθλητικός Σύλλογος «Πρόδρομος» έλαβε μέρος στους αγώνες του Δωριέα (το 1927), στο αγώνισμα 5.000 μέτρων, με τον αθλητή του, Θωμά Νικολάου Αρφαρά που ήρθε τρίτος μετά τον Μιχάλη Τομάζο του Ευκλή και Κώστα Ξήπα του Δωριέα.

Την ίδια χρονιά (1927) ο Πρόδρομος συμμετείχε στον δρόμο γύρω από το Κάστρο, μαζί με τον Δωριέα και τον Ευκλή, με τους εξής τρεις αθλητές του: Αρφαράς 7ος. Μ. Σάββας 12ος και Μ. Κώστας (Χατζηελευθερίου) 14ος.

ΔΡΟΜΟΣ 5.000 ΜΕΤΡΩΝ:

1ος Μιχάλης Τομάζος η Καζούλης (Ευκλή)
2ος Κωνσταντίνος Ξήπας (Δωριέα)
3ος Θωμάς Αρφαρας (Προδρόμου Φανών)
4ος Βασιλειάδης (Δωριέα)

Για την τελική κατάταξη των αθλητών, οι παλαιότεροι αμφισβητούν το αποτέλεσμα λέγοντας ότι «έγινε νοθεία» αφού όπως ισχυρίζονται, κάποιος «φίλαθλος» «έβαλε τρικλοποδιά στον Αρφαρά λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό».

Το γεγονός όμως αυτό ο γιος του Νίκος Αρφαρας το τοποθετεί στο αγώνισμα του Μαραθώνιου όπου είχε λάβει μέρος ο Θωμάς Αρφαρας.

Ο μαραθώνιος είχε ως αφετηρία την Αρχαία Κάμειρο και τερματισμό το Μαντρακι της πόλεως Ρόδου. Εκεί, λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό, συναθλητής και όχι φίλαθλος, έβαλε τρικλοποδιά στον προπορευόμενο Αρφαρά ο οποίος τερμάτισε δεύτερος αλλά η επιτροπή τον ανακήρυξε πρώτο.

Το μετάλλιο το οποίο πείρε σε εκείνο τον αγώνα αλλά και τα αλλά μετάλλια, ο Αρφαράς, αναγκάστηκε να τα πουλήσει για να σώσει την γυναίκα του η οποία όμως τελικά πέθανε μετά από τον τοκετό των δεύτερων διδύμων της οικογένειας αφού ο γιατρός δεν είχε αντιληφθεί το δεύτερο παιδί και η γυναίκα πέθανε από σηψαιμία.

Τριετές κύπελλο «Γύρος του Κάστρου». Το 1927 στο αγώνισμα αυτό, συμμετείχαν τρεις ομάδες: Δωριέας, Ευκλής Σορωνής και Πρόδομος Φανών με σύνολο περίπου 30 αθλητών.

Στην τελική κατάταξη έχουμε τρεις αθλητές του Προδρόμου Φανών.

7ος Θωμάς Αρφαράς
12ος Μιχάλης Σάββας
14ος Μιχαήλ Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου