Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Βουλευτής Δωδεκανήσου πάει κόντρα στο σταμάτημα του κυνηγιού σε μια περιοχή της Καλύμνου οπού ζει ένα σπάνιο είδος αετού!!!

Ερώτηση στη Βουλή για την τριετή απαγόρευση θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος στην Κάλυμνο

Διαβάστε επίσης: Στο ΔΣ Καλύμνου η απαγόρευση θήρας σε μεγάλη περιοχή του νησιού. Ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί η άρση της απαγορευτικής διάταξης.

(Δείτε στο κάτω μέρος την έκθεση-πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή Άργος Καλύμνου.)


Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την επιβολή τριετούς απαγόρευσης θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος στην Κάλυμνο.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι είναι δεδομένη η ανάγκη προστασίας της πανίδας σε όλες τις περιοχές της χώρας από την ανεξέλεγκτη θήρα. Οι απαγορεύσεις και τα όρια που τίθενται, θα πρέπει, όμως, να εδράζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια γιατί, διαφορετικά, φτάνουμε στο άλλο άκρο.
Τονίζει ότι η νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι επαρκής και σε αυτό συνηγορεί και η έγγραφη και τεκμηριωμένη διαμαρτυρία της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία που να καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού της νησιωτικής πέρδικας στην περιοχή, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχουν τηρηθεί ιστορικά στοιχεία καταγραφής στην Κάλυμνο και τονίζει ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλύμνου έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου, που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων για την ενίσχυση του πληθυσμού της πέρδικας αλλά και πρωτόκολλα απελευθέρωσης.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θήρας επιβλήθηκε σε μία περιοχή που υπάρχει ανεξέλεγκτη βόσκηση, κάτι που, εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε να έχει τεθεί ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα για την προστασία της πανίδας και ζητά την επανεξέταση της απόφασης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μάνου Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Τριετής απαγόρευση θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος στην Κάλυμνο»

Κύριε Υπουργέ,
Είναι δεδομένη η ανάγκη προστασίας της πανίδας σε όλες τις περιοχές της χώρας από την ανεξέλεγκτη θήρα.
Οι απαγορεύσεις και τα όρια που τίθενται, θα πρέπει, όμως, να εδράζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια γιατί διαφορετικά φτάνουμε στο άλλο άκρο.
Στην Κάλυμνο πρόσφατα, επιβλήθηκε τριετής απαγόρευση θήρας σε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού που περιλαμβάνει τις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί συνεργασία και συνεννόηση με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, αιφνιδιαστικά, με απόφασή του ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιβάλλει τριετή απαγόρευση θήρας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Είναι σαφές ότι η νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι επαρκής και σε αυτό συνηγορεί και η έγγραφή και τεκμηριωμένη διαμαρτυρία της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, την οποία καταθέτω.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία που να καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού της νησιωτικής πέρδικας στην περιοχή, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχουν τηρηθεί ιστορικά στοιχεία καταγραφής στην Κάλυμνο.
Προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση το συγκεκριμένο επιχείρημα όταν η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλύμνου έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου, που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων για την ενίσχυση του πληθυσμού της πέρδικας αλλά και πρωτόκολλα απελευθέρωσης.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θήρας επιβλήθηκε σε μία περιοχή που υπάρχει ανεξέλεγκτη βόσκηση, κάτι που εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε να έχει τεθεί ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα για την προστασία της πανίδας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξετάσουν την απόφαση για την επιβολή τριετούς απαγόρευσης θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος.


______________

Στο ΔΣ Καλύμνου η απαγόρευση θήρας σε μεγάλη περιοχή του νησιού. Ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί η άρση της απαγορευτικής διάταξης.

Σεπτέμβριος 16, 2017169

Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ Καλύμνου ,χθες Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017,το θέμα της τριετούς απαγόρευσης θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος στην Κάλυμνο, που επιβλήθηκε με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, που υπήρξε παλιότερα και Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου και ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την απαγόρευση ,τονίζοντας ότι και κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η απαγόρευση στο συγκεκριμένο χώρο. Όπως ανέφερε η απόφαση αυτή βγήκε εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς από τους ενδιαφερόμενους. Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος είπε ότι η απαγόρευση αυτή δεν εξυπηρετεί στην προστασία της πανίδας και έγινε χωρίς αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια που να καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού της νησιωτικής πέρδικας στη συγκεκριμένη περιοχη.
Επίσης στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλύμνου έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου, που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων για την ενίσχυση του πληθυσμού της πέρδικας αλλά και πρωτόκολλα απελευθέρωσης.
Επισημάνθηκε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θήρας επιβλήθηκε σε μία περιοχή που υπάρχει ανεξέλεγκτη βόσκηση. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα χώρο που είναι συνέχεια του καταφυγίου των Αγίων Πάντων και που καθιστά όλη τη Νοτιοδυτική πλευρά του νησιού απαγορευτική για θήρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων Ι.Μαστροκούκος, Δ.Διακομιχάλης και Σάκης Χούλης. Μάλιστα ο Δ.Διακομιχάλης μίλησε για τις παράπλευρες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή της απαγορευτικής αυτής διάταξης, αφού θα δημιουργηθούν προβλήματα στις διάφορες δραστηριότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά αυτά που άπτονται της οικοδομικής δραστηριότητας .

Από το ΔΣ αποφασίστηκε ομόφωνα η εκδήλωση όλων των ενεργειών για την ακύρωση της τριετούς απαγόρευσης της Θήρας στην εν λόγω περιοχή

Κλείνοντας η συζήτηση για το θέμα, ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλύμνου Χρήστο Χουλιάρα, ο οποίος ευχαρίστησε το ΔΣ για την ομόφωνη απόφαση του, ενώ κι αυτός αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη απόφαση απαγόρευσης της θήρας ,τονίζοντας ότι αυτή λήφθηκε εν αγνοία του Κυνηγετικού Συλλόγου.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντα αρκετά μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου.
http://kalymnos-news.gr/2017/09/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B8%CE%AE%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BC/
____________

Φωτογραφίες του Σπιζαετού, που μου έστειλαν από την Κάλυμνο…











Η έκθεση-πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή Άργος Καλύμνου. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου