Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ 2017 καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας

Ξεκινάμε από τη θέση ότι, κατά κοινή ομολογία, το Φεστιβάλ Ρόδου είναι μια κατάκτηση και καλύπτει ένα πραγματικό κενό, καθώς συσπειρώνει όλες τις αξιόλογες καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου μας, τις οποίες κανένας άλλος φορέας δεν υποστηρίζει.

- Αποτιμούμε θετική από κάθε άποψη την εμπειρία του πρώτου Φεστιβάλ Ρόδου 2016.
- Στόχος μας είναι η αναβάθμιση και διεύρυνσή του, για να ενδυναμωθεί ο ρόλος και η σημασία του. Προς τούτο θεωρούμε απαραίτητο:
1) Να λειτουργήσουν καλύτερα οι υπάρχουσες υποδομές για τις διάφορες δράσεις.
2) Να λειτουργήσει για το Φεστιβάλ, ως ενιαίος πολιτιστικός χώρος, μεγαλύτερη ζώνη της Μεσαιωνικής Πόλης, με χώρους οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν θετικά στις διευρυμένες λειτουργικές δομές που απαιτούνται, για να υπηρετήσουν τους νέους ποιοτικούς στόχους του 2017.
Αυτό, για να διαρθρωθεί καλύτερα το Φεστιβάλ, συναρτάται με ποιοτικά κριτήρια και διαβαθμισμένες δράσεις και σχετίζεται τόσο με λόγους συμβολικούς όσο και ουσιαστικούς.
Με νεότερες αναλυτικότερες ανακοινώσεις μας σε επιμέρους θέματα, θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα σε ορισμένους από τους χώρους και τις δράσεις αυτές. Ωστόσο, δηλώνουμε από τώρα τις κύριες προθέσεις μας, τις βασικότερες επιλογές και τους στόχους μας.
Δηλώνουμε εξαρχής ότι όλες οι προηγούμενες εκδηλώσεις μας θα ενδυναμωθούν με διάφορους τρόπους και καινοτόμες δράσεις. 
Ειδικά, δηλώνουμε ότι στις επιδιώξεις μας είναι οι επιλογές των τιμώμενων προσώπων να γίνονται με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια, ως διαχρονική προσφορά προσωπικοτήτων στους χώρους του πνεύματος και της τέχνης χωρίς άλλες σκοπιμότητες. Το Φεστιβάλ Ρόδου 2017 θα έχει ως τιμώμενο πρόσωπο τον πνευματικό άνθρωπο, δάσκαλο και συγγραφέα Φώτη Βαρέλη, του οποίου το συνολικό έργο (συγγραφικό και εικαστικό) θα παρουσιαστεί με τον τρόπο που αρμόζει για την περίπτωσή του. α) Στον τομέα των εικαστικών εκδηλώσεων θα υπάρξουν περισσότεροι χώροι και ποιοτικές αναβαθμίσεις, με νέες δράσεις, που αφορούν τη συμμετοχή προσώπων και ομάδων, φορέων τέχνης και πολιτισμού (π.χ. μια βραδιά αφιερωμένη στο τιμώμενο πρόσωπο, σεμινάρια για την εικαστική έκφραση, εικαστικές δράσεις με παιδιά κ.ά.).
β) Θα υπάρξει καλύτερη προβολή του βιβλίου με συνοδευτικές δράσεις, που αφορούν την προσφορά πνευματικών φορέων και δημιουργίες ανθρώπων του πνεύματος, ερευνητών και καλλιτεχνών της περιοχής μας.
γ) Στον τομέα των μουσικών εκδηλώσεων θα υπάρξει εμπλουτισμός, που αφορά τόσο τη συμμετοχή νέων προσώπων και έργων από το πολύ αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό, το οποίο έχει αναπτυχθεί διαχρονικά στην περιοχή μας, με έμφαση στους νέους, όσο και τη χρήση και αξιοποίηση νέων χώρων, από αυτούς που διαθέτει η περιοχή μας ως θαυμάσια υποδομή για ευρύτερη πολιτιστική δράση. 
δ) Ο τομέας του χορού και του θεάτρου, όπως γνωρίζουμε, προσθέτει εκφραστικές δυνατότητες σε καλλιτέχνες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και στην κοινωνία της περιοχής μας και υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις, που μπορούν να προβάλουν σ’ αυτό τη δημιουργική παρουσία και προσφορά τους.
Συγκεκριμένα, στο Φεστιβάλ του 2017 θα υπάρξει συμμετοχή για πρώτη φορά του χορού, ο οποίος, όπως αναφέραμε, έχει πάντα μιαν ιδιαίτερη συμβολή στο χώρο των τεχνών. 
Από το επόμενο φεστιβάλ θα συμμετέχει και ο χώρος του θεάτρου, ο οποίος, ως γνωστό, έχει υποστεί πλήγμα με την κατάργηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και χρειάζεται τη στήριξή μας. Μερικές από τις καινοτόμες νέες δράσεις που προετοιμάζονται, θα αφορούν θεατρικά δρώμενα, σε συνδυασμό με εικαστικές εκφράσεις πάνω σε μύθους και παραδόσεις της περιοχής μας. 
ε) Για πρώτη φορά από το χώρο του κινηματογράφου θα υπάρξει συμμετοχή με ελεύθερες παραγωγές (κυρίως ντοκιμαντέρ και ένα είδος video art, όπως και το 2016 ). 
ζ) Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τη συμμετοχή των εικαστικών καλλιτεχνικών, ανακοινώνουμε ότι μέσα από αυτήν επιδιώκουμε να παρουσιαστεί ο πλούτος των αναζητήσεων, των εικαστικών επιλογών και της προσφοράς όλων, αυτό ωστόσο δεν υποδηλώνει σε καμμιά περίπτωση κάποια προσπάθεια υποτίμησης του έργου των πιο καταξιωμένων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, των οποίων το έργο πρέπει να προβάλλεται πάντοτε κατά το δυνατόν δίκαια και αναλογικά. Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξή μας είναι να αναδειχθούν οι πραγματικές δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής μας. Η παραχώρηση και άλλων χώρων στο Φεστιβάλ θα μας επιτρέψει να προβάλουμε με καλύτερους όρους το πνεύμα και την αισθητική των έργων που συμμετέχουν στην έκθεση. Οι επιλογές γενικά είναι προς την κατεύθυνση μιας ευρείας αντιπροσώπευσης όλων των άξιων ανθρώπων. 

Ανακοινώνουμε συγκεκριμένα ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες μπορούν να συμμετέχουν με μία από τις παρακάτω επιλογές: 
1) με δύο έργα ζωγραφικής ή φωτογραφίας μικρού μεγέθους (μέχρι 70 εκ. αθροιστικά και τα δύο στη μεγαλύτερή τους διάσταση) 
2) με ένα έργο μεσαίου μεγέθους, μήκους μέχρι 70 εκ. 
3) με ένα μεγαλύτερο έργο κατακόρυφης ανάπτυξης, με ίδιο πλάτος μέχρι 70 εκ., και ελεύθερη την άλλη διάσταση, λόγω του ύψους της αίθουσας. Οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται λόγω της πρόθεσης πολλών καλλιτεχνών για μεγαλύτερη συμμετοχή στο Φεστιβάλ.
Τα έργα γλυπτικής, ειδικά αυτά που δεν χρειάζονται ανάρτηση και τοποθέτηση, όπως τα έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, θα τοποθετούνται, όπως το 2016 σε βάθρα ή άλλες κατασκευές ή αν αυτό δεν είναι απαραίτητο, θα μπαίνουν στο δάπεδο με κατάλληλο τρόπο, ώστε όλα τα έργα αφ’ ενός να διατηρούν την αυτονομία τους και αφετέρου να μπορούν να ανοίγουν διάλογο και να λειτουργούν όσο είναι εφικτό διαδραστικά με άλλα έργα. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα λαμβάνεται μέριμνα και για το έργο εικαστικών καλλιτεχνών που εκφράζονται με περισσότερες μορφές τέχνης, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί κατά το δυνατόν ως ενιαία έκφραση. 
η) Για να είμαστε σε θέση να προβάλουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους καλλιτέχνες και το έργο τους, θα πρέπει η συμμετοχή τους να δηλωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, με φωτογραφίες των έργων (σε ανάλυση περίπου 400 ΚΒ) και ορισμένα σύντομα βιογραφικά στοιχεία (μέχρι 150 λέξεις). Σ’ αυτά θα αναφέρονται απαραίτητα και οι τρόποι επικοινωνίας (τηλέφωνα, mail). 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες και να στέλνουν τα μηνύματά τους στην υπεύθυνη ψηφιακής επικοινωνίας Αναστασία Γραμματικοπούλου, (κινητό 6945416134, agramma3@gmail.com).
θ) Τέλος, οφείλουμε να δηλώσουμε με έμφαση, σχετικά με τις συμμετοχές όλων των καλλιτεχνών και των φορέων στο Φεστιβάλ Ρόδου 2017, ότι αυτές θα είναι αντιπροσωπευτικές σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, έτσι ώστε να αναδεικνύεται συνολικά η προσωπική δημιουργία και προσφορά του κάθε ενός ξεχωριστά ( ατόμου ή φορέα) και ταυτόχρονα να προβάλλεται συνολικά με δυναμικό τρόπο η καλλιτεχνική παραγωγή της περιοχής μας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ιδέα μας ότι η Ρόδος είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη με τις δυνάμεις που την στηρίζουν να επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση. 
Ολοκληρώνω δηλώνοντας ότι προσπάθειά μας γενικότερη είναι να προβάλουμε από όλους τους χώρους της τέχνης μια σφύζουσα ελεύθερη και δημιουργική παραγωγή καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης ποικιλόμορφη και εκφραστική, όπως ταιριάζει σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη και στο πνεύμα του Φεστιβάλ Ρόδου, που θέλουμε να καθιερώσουμε και να εδραιώσουμε στην περιοχή μας και ευρύτερα απ’ αυτήν.
Οι θέσεις αυτές προέκυψαν, ως ένα βαθμό, από τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με ένα μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού του Πρώτου Φεστιβάλ Ρόδου, από τις εντατικές διεργασίες και τις επαφές μου με ανώτατους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής μας, από τις συχνές μου επαφές με στενούς μου συνεργάτες με νευραλγικό ρόλο και εξειδίκευση και με εκπροσώπους τομέων. Όλα αυτά συνολικά, στηρίζουν και ενισχύουν εξαρχής τις βασικές μας θέσεις, βάσει των οποίων, σε τελική ανάλυση, οργανώνεται και υλοποιείται ο κύριος πυρήνας των ιδεών του Φεστιβάλ Ρόδου. 

Ρόδος 8-4-2017 

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος και επικεφαλής του Φεστιβάλ 
Τάκης Βούης

Ο συντάξας Μάνος Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου