Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Οι αμπελώνες των Φανών!!

Στη φωτογραφία, ηλικιωμένος αγρότης
επιστρέφοντας από τα κτήματα του. 
Ο κάμπος των Φανών έχει έκταση 2.800 στερέματα από τα οποία περίπου τα 1.500 είναι καλλιεργημένα με διάφορες ποικιλίες αμπελιών αφού η βασικότερη καλλιέργεια στο χωριό είναι αυτή και ακολουθεί η καλλιέργεια της ελιάς.

Δείτε παρακάτω, φωτογραφίες από τα διάφορα στάδια αλλά και τρόπους καλλιέργειας της αμπέλου. 

Ροδίτικοι Αμπελώνες


Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί 28 περιοχές Ονομασίας προέλευσης από τις οποίες οι 2 στη Ρόδο και συγκεκριμένα:
ΡΟΔΟΣ ΟΠΕ ( Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχομένης )
Περιλαμβάνει τις περιοχές που καλλιεργούν την της ποικιλία Μοσχάτο Λευκό των κοινοτήτων της Ρόδου. 
ΡΟΔΟΣ ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας)
Περιλαμβάνει δύο ζώνες, η μία της λευκής ποικιλίας σταφυλιών "Αθήρι" οριοθετημένη μεταξύ των κοινοτήτων και η άλλη της ερυθρής ποικιλίας "Αμοργιανό" που περιλαμβάνει τις κοινότητες Κρητηνίας, Σιαννών,, Μονολίθου, Αγ.Ισιδώρου, Απολλώνων , Εμπωνας Σαλάκου,Μανδρικού, Καλαβαρδών, Φανών Σορωνής, Θεολόγου, Δαματριάς και Μαριτσών. 

Περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.emery.gr/gr/vineyards.htm

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Άλλοι έχουν ανακαλυφθεί. Άλλοι τώρα ανακαλύπτονται. Κι άλλοι περιμένουν τα χέρια που θα "σκάψουν" όχι μόνο στο χώμα αλλά και στο παρελθόν της ιστορίας μας, για να τους βγάλουν στην επιφάνεια. Μιλάμε για τους θησαυρούς που ήταν και είναι κρυμμένοι μέσα στα αμπελοτόπια της Ελλάδας. Οι θησαυροί αυτοί δεν είναι σεντούκια με χρυσά νομίσματα, είναι όμως κάτι πολυτιμότερο: είναι οι σπάνιες και μοναδικές σ΄ όλο τον κόσμο ελληνικές ποικιλίες αμπελιού. 
Είναι αυτές οι γηγενείς, όπως λέγονται, ποικιλίες, οι εγχώριες δηλαδή, που κάποιες από αυτές έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Είναι οι εξαιρετικές αυτόχθονες ποικιλίες που καλλιεργούνταν στα ίδια χώματα από πρωτοπόρους αμπελουργούς και έδιναν τα ονομαστά ελληνικά κρασιά. Για το πλήθος των πανάρχαιων ελληνικών ποικιλιών αμπελιού, ο λατίνος ποιητής Βιργίλιος είχε πει πως είναι ευκολότερο να μετρήσει κάποιος τους κόκκους της άμμου, παρά αυτές!
Ακόμη και σήμερα, που εκατοντάδες ποικιλίες έχουν εξαφανιστεί (κυρίως λόγω της εγκατάλειψης αλλά και καταστροφών όπως η φυλλοξήρα), περίπου 300 ποικιλίες καλλιεργούνται, άλλες πιο εντατικά κι άλλες σποραδικά σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

…Ευνοϊκότερα εξελιχθήκαν τα πράγματα για την αμπελουργία στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο. 
Το νησί από την πολύ πρώιμη αρχαιότητα ως την τουρκοκρατία διατήρησε την παράδοσή, του παρά τις δυσκολίες κατά την τελευταία αυτή περίοδο. Είχε μάλιστα την ευλογία να μην πληγεί ποτέ από την φυλλοξήρα. Το κλίμα ήταν ιδανικό για ποιοτική και ποσοτική παραγωγή, με αρκετές βροχοπτώσεις, τις περισσότερες μέρες ηλιοφάνειας και την θερμοκρασία του εδάφους να μετριάζεται χάρη στις θαλάσσιες αύρες που το δροσίζουν δύο φορές τη μέρα κατά τους μήνες της ωρίμανσης των σταφυλιών. Οι ποικιλίες που στιγμάτισαν τα ροδίτικα κρασιά είναι το λευκό αθήρι και η κόκκινη μανδηλαριά. Είναι πιθανό και τα δύο να ήρθαν στο νησί από τις Κυκλάδες, αφού η μανδηλαριά ονομάζεται από τους ντόπιους αμοργιανό, ενώ το αθήρι ίσως σχετίζεται με την αρχαία θηριακή άμπελο. Στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα η ερήμωση και τα απαξιωτικά μέτρα των Οθωμανών έφεραν σταδιακά τον μαρασμό. Στην Κω παράγονταν σε μικρές ποσότητες μανδηλαριά ή αμουργιανό και αθήρι. Στη Σύμη και στη Νίσυρο επίσης μικρή παραγωγή, κυρίως από μανδηλαριά και φωκιανό. Καλύτερη τύχη είχε η Κάρπαθος που δεν πλήγηκε από την φυλλοξήρα…

Περισσότερα διαβάστε εδώ:













 


































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου