Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ!!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσπαθώντας να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου έχουν ξεκινήσει την συλλογή εκθεμάτων για την σύσταση του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς και του Εκθετηρίου Παραδοσιακών Προϊόντων Νοτίου Αιγαίου. Το εγχείρημα θα στεγαστεί στον ευρύτερο χώρο του παλαιού εργοστασίου οινοποιίας της CAIR στην περιοχή των Φανών - Ρόδου που αναστυλώθηκε πριν μερικά χρόνια από την CAIR και την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.). 
Το Βιωματικό Κέντρο Νοτίου Αιγαίου στην πλήρη του ανάπτυξη θα περιλαμβάνει: 
1. Μεγάλο χώρο έκθεσης, γευσιγνωσίας και προώθησης των τοπικών προϊόντων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. 

2. Μουσείο το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο του παλαιού οινοποιείου της CAIR στις Φάνες και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού του, παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με τις διαδικασίες οινοποίησης, την αμπελοκαλλιέργεια και την ιστορία της διαχρονικά.

3. Αυτόνομους εκθεσιακούς χώρους προώθησης προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου που θα προκύψουν από την μελλοντική αναστήλωση των παλιών κατοικιών που βρίσκονται περιμετρικά του μουσείου, στις οποίες διέμεναν οι τότε εργαζόμενοι και ο διευθυντής του οινοποιείου.

4. Σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό για την παρουσίαση επιλεγμένων θεματικών ενοτήτων του μουσειολογικού σεναρίου.
5. Αίθουσες θεματικών προβολών και αφιερωμάτων.
6. Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Νόστιμον Ήμαρ» που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και ενήλικες).
7. Πρότυπο Μεσογειακό κήπο και ενδημικές ποικιλίες σταφυλιών.
8. Παραδοσιακό καφενείο με προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου.
9. Μεγάλο παντοπωλείο ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων που θα στεγαστεί στο κτίριο του σημερινού super market της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου μετά από μετατροπή του.

10. Πρότυπη λαϊκή αγορά.
11. Διάφορες παραδοσιακές κατασκευές (λ.χ. πατητήρι κρασοστάφυλων, καζάνι παραγωγής σούμας, παραδοσιακό ξυλόφουρνο κ.α.) για την πραγματοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, δρώμενων, αναπαράσταση παλαιών εθίμων κλπ.

Εξίσου σημαντικοί συμπληρωματικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι η σύσταση στο εγγύς μέλλον σελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop) που θα μας δώσει την δυνατότητα να εμπορευόμαστε τα τοπικά προϊόντα στο εξωτερικό και εκτός τουριστικής περιόδου, αφού πρώτα ο επισκέπτης τα έχει γνωρίσει με βιωματικό τρόπο, καθώς και η δημιουργία branding – ταυτότητας επιλεγμένων προϊόντων από το Νότιο Αιγαίου.
Θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμό κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να αγκαλιάσουν αυτή την σημαντική προσπάθεια και να μας ενημερώσουν σε περίπτωση:

1. Που μπορούν να διαθέσουν με την μορφή χρησιδανείου παλαιά αντικείμενα – εκθέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και τους παραγωγούς όπως λ.χ. εργαλεία, στολές, βαρέλια, κοφίνια, φιάλες κλπ καθώς και φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα, ακόμα και προσωπικές μαρτυρίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου στους εκθεσιακούς χώρους του Βιωματικού Κέντρου. Διευκρινίζεται ότι τα εκθέματα μπορούν να ζητηθούν και να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη οποιαδήποτε στιγμή εκείνος το επιθυμήσει ενώ τα ονόματα των υποστηρικτών θα αναγράφονται στις ετικέτες ταυτότητες και στον κατάλογο του μουσείου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συλλογή εκθεμάτων σχετικά με την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων: Ελαιόλαδο, Κρασί, Μέλι, Σούμα, Αρτοποιήματα, Παραδοσιακά Γλυκά, Αρωματικά Βότανα, Ζυμαρικά, Παραδοσιακά Σαπούνια, Είδη Κεραμικής, Είδη Υφαντουργίας κλπ, 

2. Που παράγουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και θα ήθελαν να τα εμπορευθούν στο χώρο. Τα προϊόντα θα πρέπει να είναι τυποποιημένα και να τηρούν τις νομοθετικές διατάξεις εμπορίας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6938.412.533 ή με το τμήμα του Ειδικού Λογιστηρίου Συνεταιρισμών της ΕΑΣΔ στο τηλέφωνο 22410-28374.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου